Go to the page content
Aptaukošanās ārstēšana

Kā izvēlēties zinātniski pamatotu diētu aptaukošanās ārstēšanai

Lai aptaukošanās ārstēšanas plāns būtu efektīvs, tajā jāiekļauj izmaiņas ēšanas paradumos. Lūk, kas jums jāzina par zinātniski pamatotas diētas izvēli aptaukošanās ārstēšanai, kā arī 3 padomi, kas palīdzēs to uzsākt.

4 min. read

Zinātniski pamatotas diētas izvēle aptaukošanās ārstēšanai

Lai gan ir pieejams plašs uztura plānu klāsts, tikai daži no tiem ir pamatoti ar zinātniskiem pētījumiem. Bet, ja vēlaties pāriet uz veselīgākiem ēšanas paradumiem aptaukošanās ārstēšanas ietvaros, jūsu uztura pamatā ir jābūt zinātnei, nevis kādai šķietamai brīnumdiētai.

Konsultējieties ar ārstu par labāko diētu jūsu aptaukošanās ārstēšanas plānam. Ārsts var sniegt arī ieteikumus, pamatojoties uz jūsu slimības vēsturi un personīgajām vajadzībām.

Lasiet tālāk, lai uzzinātu vairāk par labākajām zinātniski pamatotajām diētām svara kontrolei.

Kādas ir labākās diētas aptaukošanās ārstēšanai un vispārējai veselībai?

Veselīgāka ēšana ir svarīga aptaukošanās ārstēšanā, taču līdztekus svara samazināšanai tai ir arī daudz citu priekšrocību. Koncentrējieties uz veselības uzlabošanu (piemēram, hronisku slimību riska samazināšanu) un dzīves kvalitāti, nevis tikai uz svara izmaiņām.

Uzsākot diētu, uzsvars jāliek uz jūsu individuālajiem ēšanas paradumiem un uzturā izmantotās pārtikas kvalitāti.

Šīs zinātniski pamatotās diētas var palīdzēt kontrolēt svaru līdztekus citiem ieguvumiem veselībai. Šīs diētas ir vērstas uz labākas veselības sasniegšanu un svara kontroli, nevis uz galējiem ierobežojumiem attiecībā uz to, ko un cik daudz varat ēst. 

Vidusjūras diēta

Populāra diēta aptaukošanās ārstēšanai ir tā sauktā Vidusjūras diēta.

Šī diēta satur daudz augļu, dārzeņu, riekstu, pākšaugu, graudaugu un pilngraudu produktu. Vidusjūras diēta ir arī ar salīdzinoši augstu tauku saturu, galvenokārt no neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas. Tiek ieteikts ēst dažādas zivis, kā arī nelielu daudzumu mājputnu un piena produktu. Sarkano gaļu ēd vēl mazākos daudzumos.

Vidusjūras diēta var samazināt kardiovaskulāro slimību risku. Ir konstatēts, ka tā samazina ķermeņa svaru, īpaši, ja ierobežojat patērētā ēdiena daudzumu un esat fiziski aktīvāki.

Diēta ar augstu šķiedrvielu saturu

Vēl viens efektīvs veids, kā kontrolēt svaru, ir iekļaut uzturā vairāk pārtikas produktu ar augstu šķiedrvielu saturu.

Saskaņā ar pētījumiem, ēdot daudz pilngraudu produktus, augļus, riekstus un piena produktus ar augstu tauku saturu, jūs varat pasargāt sevi no svara palielināšanās un aptaukošanās. Turpretim baltmaize, gaļa, saldumi un deserti veicina svara pieaugumu un palielina vidukļa apkārtmēru.

Pētījumi liecina, ka pilngraudu produkti var nākt par labu jūsu svaram un ĶMI. Pilngraudu produkti samazina izsalkumu un vēlmi ēst, vienlaikus palielinot sāta sajūtu salīdzinājumā ar balto miltu produktiem.

Pilngraudu produkti:

  • Auzas
  • Brūnie rīsi
  • Rudzi
  • Griķi
  • Kvinoja
  • Prosa
  • Bulgurs

Lai uzturā iekļautu vairāk pilngraudu produktu, varat veikt dažas vienkāršas izmaiņas. Piemēram, baltmaizes vietā izmēģiniet rudzu vai pilngraudu kviešu maizi.

Veģetārā diēta

Ir konstatēts, ka arī veģetārās diētas ievērošana ievērojami ietekmē svara samazināšanu, salīdzinot ar diētu, kas nav veģetāra.

Veģetārās diētas parasti satur daudz pilngraudu produktu, augļu un dārzeņu. Vislielākos svara kontroles rezultātus var sasniegt ar vegānu diētu, kurā netiek iekļauti dzīvnieku izcelsmes produkti, piemēram, olas, piena produkti vai gaļa.

Kāds ēdiens ir vispiemērotākais aptaukošanās ārstēšanai?

Lai gan nav viena konkrēta zinātniski pierādīta diēta svara kontrolei, ir skaidras vadlīnijas par labākajiem pārtikas produktiem labākai svara kontrolei.

Lai gan jaunas diētas uzsākšana var šķist liels solis, koncentrējieties uz to, lai katru dienu ēstu vairāk šo pārtikas produktu.

Pārtikas produkti labākai svara kontrolei

  • Šie ir labākie produkti (mērenā daudzumā), kuri palīdzēs kontrolēt svaru:
  • Augļi
  • Dārzeņi
  • Pākšaugi
  • Rieksti
  • Pilngraudu produkti
  • Augstākā labuma olīveļļa

Pārtikas produkti, no kuriem jāizvairās, ārstējot aptaukošanos

Ja mēģināt kontrolēt svaru, iespējams, jums ir vērts izvairīties no šiem pārtikas produktiem vai ēst tos mazāk:

  • Baltie milti
  • Saldumi
  • Saldie ēdieni
  • Cukuru saturošie dzērieni
  • Gaļa
  • Ļoti pārstrādāti pārtikas produkti

Kā sākt veselīgāk ēst?

Neesat pārliecināti, kā sākt zinātniski pamatotu diētu aptaukošanās ārstēšanai? Šeit ir 3 padomi, kā vieglāk to ievērot.
 

1. Plānojiet ēdienreizes

Ēdienreižu plānošana ir galvenais līdzeklis aptaukošanās ārstēšanā ar diētas palīdzību. Iepriekš plānojot ēdienreizes, ir vieglāk veikt ilgtermiņa korekcijas uzturā.

Ēdienreižu plānošana var palīdzēt iekļaut uzturā vairāk augļu, dārzeņu un pilngraudu produktu, dodot iespēju iepriekš izlemt, ko ēdīsiet. Ēdienreižu plānošana var arī palīdzēt ietaupīt naudu un iepirkties efektīvāk.

Plānojot ēdienreizes, jūs varat arī samazināt ar ēdienreizēm saistīto trauksmi un stresu. 

2. Ieviesiet uztura dienasgrāmatu

Pētījumi liecina, ka sekošana līdzi tam, ko ēdat, var pozitīvi ietekmēt svara samazināšanu. Uztura dienasgrāmatas rakstīšana ir viena no paškontroles metodēm, ko ir ļoti viegli veikt.

Mēģiniet rakstīt dienasgrāmatu, lai sekotu līdzi tam, ko katru dienu ēdat un dzerat, ēšanas laikam un tam, kā jūs ēdot jūtaties. Varat arī pierakstīt, kur ēdat, ko darāt un ar ko esat kopā.

Uztura dienasgrāmata sniedz labāku priekšstatu par jūsu ikdienas uzturu un to, kā tas jūs ietekmē. Tas var palīdzēt jums atpazīt paradumus un saskatīt, kā varat uzlabot savu uzturu, piemēram, ēst vairāk augļu, dārzeņu un pilngraudu produktu.

3. Dzeriet vairāk ūdens

Daži pierādījumi liecina, ka ūdens dzeršana lielākā daudzumā var palīdzēt uzlabot zinātniski pamatotas diētas rezultātus aptaukošanās ārstēšanai.

Ūdens dzeršana lielākā daudzumā ir īpaši efektīva, ja dzerat arī dzērienus, kas satur mazāk kaloriju. Vienkāršas izmaiņas aptaukošanās ārstēšanā ir gāzēto dzērienu nomaiņa pret ūdeni.

Kā izdarīt labākas izvēles attiecībā uz ēdienu?

Veicot izmaiņas uzturā aptaukošanās kontroles plāna ietvaros, ir svarīgi atrast diētu, kas atbilst jūsu dzīvesveidam. Šeit aplūkotās zinātniski pamatotās diētas aptaukošanās ārstēšanai ir efektīvas tikai tad, ja varat tās uzturēt ilgstoši.

Vienkāršas izmaiņas tajā, ko ēdat, dzerat, un tajā, kā plānojat ēdienreizes, var būtiski mainīt jūsu svaru. Šīs zinātniski pamatotās diētas aptaukošanās ārstēšanai arī jāapvieno ar vingrošanas plānu labāku rezultātu iegūšanai.

Konsultējieties ar aptaukošanās ārstēšanas speciālistiem, kuri specializējas aptaukošanās kontrolē, lai saņemtu papildu palīdzību saistībā ar ilgtermiņa uztura izmaiņām.

Atsauces:
  • Obesity Canada. Medical Nutritional Therapy. https://obesitycanada.ca/guidelines/nutrition/ [Accessed January 2022].
  • Estruch R & Ros E. The role of the Mediterranean diet on weight loss and obesity-related diseases. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders 2020; 21:315–327.
  • Esposito K et al. Mediterranean Diet and Weight Loss: Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Metabolic Syndrome and Related Disorders 2011; 9(1).
  • Fogelholm M et al. Dietary macronutrients and food consumption as determinants of long-term weight change in adult populations: a systematic literature review. Food & Nutrition Research 2012; 56(1).
  • Sanders LM et al. Effects of Whole Grain Intake, Compared with Refined Grain, on Appetite and Energy Intake: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in Nutrition 2021; 30;12(4):1177-1195.
  • Kristensen M et al. Wholegrain vs. refined wheat bread and pasta. Effect on postprandial glycemia, appetite, and subsequent ad libitum energy intake in young healthy adults. Appetite 2010; 54(1):163-169.
  • Huang R et al. Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of General Internal Medicine 2016; 31:109–116.
  • Hu FB & Malik VS. Sugar-sweetened beverages and risk of obesity and type 2 diabetes: Epidemiologic evidence. Physiology & Behaviour 2010; 100(1):47-54.
  • Monteiro, CA et al. Household availability of ultra-processed foods and obesity in nineteen European countries. Public Health Nutrition 2017; 21(1):18-26.
  • Abbot JM & Byrd-Bredbenner C. A Tool for Facilitating Meal Planning. Journal of Nutrition Education and Behaviour 2010; 42(1):66-68.
  • Ramage S et al. Healthy strategies for successful weight loss and weight maintenance: a systematic review. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism Video Series 2013; 1(3):1-20.
  • Burke LE, Wang J, Sevick MA. Self-Monitoring in Weight Loss: A Systematic Review of the Literature. Journal of the American Dietetic Association 2011; 111(1):92-102.
  • Muckelbauer R. Association between water consumption and body weight outcomes: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition 2013; 98(2):282-299.
  • Bracamontes-Castelo B, Bacardí-Gascón M, Jiménez Cruz A. Effect of water consumption on weight loss: a systematic review. Nutricion Hospitalaria 2019; 26;36(6):1424-1429.
Vai šis raksts jums šķita noderīgs?

Jums varētu patikt